Veganske Tapas

Opdatering: Opskrifter med billeder kan findes på min mors blog.

I lørdags holdte min far 50 års fødselsdag. Vi skulle have tapas.

Det lyder nok meget fint, men jeg og min lillebror er begge veganere, og tapastallerkenerne ville være fyldt med kød.

Dette var egentligt ikke et problem. Vi spiser bare noget andet i sådanne situationer. Men min kære moder så det som en spændende udfordring at lave en vegansk tapastallerken til os alle 3. Så det brugte hun alle sine fritimer på i ugen op til festen.

Det blev en fantastisk tallerken mad. Et kunstværk. Derfor lagde jeg selvfølgeligt et billede af det hele op i en Facebook-gruppe, kaldet (((Vegansk))) Mad. Det er gruppens formål at dele gode madoplevelser med andre veganere, så det var kun passende.

Succes

Det må man nok sige, ja. 693 likes har den på nuværende tidspunkt. Det er godt nok kun 6,7% af gruppens 10.352 medlemmer, men stadigt langt mere end jeg før har prøvet. Så det var lidt svært ikke at efterkomme mange af de kære veganeres ønsker om opskrifter.

Opskrifter

Vi starter, som min mor gjorde, med at planlægge den endelige tallerken:

Hvis man sammenligner med billedet øverst, kan man se, at alting er blevet pyntet. Jeg har lovet min mor at nævne det, så jeg vil citere hende: “alt skal pyntes! ALT! Alt skal pyntes!”

Inden jeg lister de forskellige opskrifter, skal det siges, at man selvfølgeligt kan skifte de forskellige elementer og opskrifter ud. Så længe man så laver en ny tegning 😉
Derudover er der enkelte af opskrifterne, hvor jeg bare vil nævne, hvor vi selv har dem fra.

Det kan vi lige så godt starte med:

Nøddesmør, tomatsalsa og falafler er fra ”Green kitchen stories”

Mangothutney og sød kartoffelgnocci med grønkålspesto er fra ” Green kitchen rejser”

Mange af de ting, kan man nok bare søge på det store internet efter. Min oplevelse var, at især mangochutneyen var virkelig god. Derudover er min mor glad for de 2 Green Kitchen bøger, så man kan også bare gå på biblioteket.

De følgende opskrifter har jeg fået tilsendt af min mor:

Indian power

2 spsk kokosolie
1 spsk tamari
400g kogte kikærter eller en dåse
8 frosne eller optøede spinatkugler
2 tsk karry
Knivspids shili
1 tsk grøntsagsbouillon af mærket herbamare
Salt og peber
1dl ris, soja eller kokosmælk

Fremgangsmåde

Kog kikærterne efter anvisningerne på posen / eller brug en dåse

Panden varmes op og kokosolie, karry, chili og tamari svitses sammen med spinat og kikærter. Tilsæt 1dl (plante)mælk og smag til med karry, salt og peber. Tilføj evt. en skvat frisk citronsaft, hvis du har.

Gulerødder med persille og hvidløg

1 bdt friske gulerødder med top
Olivenolie
Persille
1 fed hvidløg
Salt og peber.

Fremgangsmåde

Rens og kog gulerødderne al dente, så der stadig er bid i.

Skær dem i stave på langs.

Lav en marinade af olivenolie, hakket persille, presset hvidløg, salt og peber.

Bland gulerødder og marinade sammen. Kan med fordel trække nogle timer eller til dagen efter.

Ærtespread

300 g. optøede ærter
1⁄2 dl solsikkekerner
2 spsk tahin
ca. 1⁄2 tsk havsalt
1⁄2 tsk spidskommen
1 knivspids karry
2 spsk Citronsaft (el. citrusuniversel)
1 fed presset hvidløg
Masser af friskkværnet peber
Evt. et par spsk koldt vand for at justere konsistens

Fremgangsmåde

Alle ingredienser blendes til en smuk lysegrøn spread, som kan nydes på et stykke rugbrød med tomatskiver og ekstra friskkværnet peber!

Humus

1ds. Kikærter eller 300g kogte
Salt
3 spsk tahin
2 fed hvidløg
3-4spsk citronsaft (el citrusuniversel)
1tsk stødt spidskommen
Ca. 1dl kogt vand
Salt og peber, evt gurkemeje og støt
Chili
Olivenolie

Fremgangsmåde

Alle ingredienser blendes grundigt i foodprocessor og smages til. Kan evt. anrettes på et fad, dryppes med olivenolie, drysses med paprika og pyntes med oliven.

Koftas

De små lækre kugler fyldt med gode krydderier, løg og bønner kan spises som en ‘vegetarfrikadelle’ på samme måde som for eksempel falafel.

Et løg
250 g røde kidneybønner (svarer til 1 dåse)
1 dl majs (en lille dåse)
3 fed hvidløg
1 dl. ruggryn
3-4 spsk. fuldkornsrismel
1 tsk. paprika
1 spsk. stødt spidskommen
1 spsk. stødt koriander
Salt og peber
Kokosolie til stegning

Fremgangsmåde

Hak løg og hvidløg fint og svits det forsigtigt på panden i olie sammen med krydderierne, majs og bønnerne i ca. 5-8 minutter.

Hæld det over i en skål og bland det havregryn og mel. Det hele blendes i en foodprocessor.

Tilsæt evt. lidt mere havregryn, hvis farsen bliver for fugtig.

Lad den stå og køle godt af i en halv time.

Når den er kølet af, bliver farsen mere fast. Form farsen til koftas (ca. samme størrelse som en valnød) og rul dem i rismel, før du steger dem i olien.

Hold godt øje med dem og sørg for olien ikke bliver for varm.

Linsesalat

2 1⁄2dl grønne Puy-linser el. sorte belugalinser
1 stilk bladselleri i tynde skiver
2 rødløg – finthakkede
1 lille porre i tynde skiver
1 gulerod – i grove tern
1 fed hvidløg, hakket
2-3 laurbærblade
2-3 stilke frisk timian eller rosmarin eller 1⁄2-1 tsk tørret
2 spsk æblecidereddike
1⁄2 bdt. Bredbladet persille, hakket
1 spsk Dijonsennep
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
Hav- eller stensalt
Friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde

Så let er det:

Skyl linserne og kom dem i en gryde sammen med bladselleri, halvdelen af de hakkede løg, porren guleroden og hvidløget.

Kom vand i til det lige dækker og bring i kog. Lad linserne og grøntsagerne simre ved lav varme i 30-40 minutter (evt uden låg de sidste 15min), til linserne er møre, og der ikke er mere vand.

Rør af og til og spæd op med en smule ekstra vand om nødvendigt. Vend i mellemtiden resten af rødløgene, eddike, persille, sennep og olie sammen.

Rør blandingen ud i de færdige linser og smag til med salt og peber.

Lad den varme salat trække i 10 minutter under låg, inden den serveres.

Linsesalaten smager også godt kold dagen derpå, så lav en portion, der er for stor, og gem resten i køleskabet.