Ludvig Renbo Olsen | Portfolio

  • da

Menu

Filter

Social

Anmeldelse: Skriv 20 sange på 12 timer

The frustrated songwriters handbook

Jeg er netop blevet færdig med bogen “The Frustrated Songwriter’s Handbook”, skrevet af Karl Coryat og Nicholas Dobson. Med sine 120 sider, er den en kort, men fyldestgørende, beskrivelse af en bestemt tilgang til sangskrivning (som kan kopieres til andre kreative fag), der ifølge forfatterne kan sparke sangskriverens kreativitet og produktivitet helt til tops.

Bogen tager udgangspunkt i en leg, man som udgangspunkt skal spille 1-2 gange om måneden – enten alene eller med sine sangskrivervenner. Reglerne er simple:

  • Du skal i løbet af 12 timer forsøge at skrive 20 nye sange.
  • De 12 timer skal være ud i et, da afbrydelser får dig ud af dit flow. Undgå muligheden for at tjekke mail, sms eller sociale medier.
  • En sang er en samling af lyd/tekst. En ny idé. Det er ligegyldigt, om den er 3 sekunder eller 4 minutter lang. Det kan altså være lyden af en gammel bil, der kører væk i en poetisk rumklang, eller en sang med 1 vers og 1 omkvæd.
  • Du må ikke bruge gammelt materiale. Alt skal være nyt. Du kan godt have forberedt titler på de sange, du skal skrive, så du har et udgangspunkt, men musik og tekst skal skrives under legen.
  • Hvis du går i stå, skal du bare synge noget tilfældigt og komme videre. Kvantitet frem for kvalitet.
  • Undgå at bruge for meget tid på den enkelte sang. Det er en skitseproces, så du kan altid ændre på materialet en anden dag. Gem perfektionismen til færdiggørelsen af udvalgte sange.
  • Det er okay, hvis du ikke når 20 sange, men forsøg alligevel.
  • Spiller du det sammen med andre, splitter i jer op fra starten. Når de 12 timer er gået, viser i hinanden jeres resultater uden filter. I har begge været igennem den samme proces, og derfor er det vigtigt at fremvise jeres resultater ærligt for hinanden, så I kan blive inspireret af hinanden.

Forfatterne bruger stor energi på at beskrive muligheden for at danne sangskriverklubber, hvor man 1-2 gange om måneden mødes efter en 12-timers session. Det er lettere at holde sig motiveret, og man opnår nogle andre resultater, når der er en opførelse af materialet at se frem til.

Ved at presse sangskriveren til ikke at bedømme sine kreationer for hårdt i kreationsprocessen, hvilket kan stoppe ethvert potentielt hit i at blive skrevet, får sangskriveren åbnet op for sin kreativitet og vil automatisk se flere muligheder i resten af sin sangskrivning. Man får måske afprøvet nogle nye teknikker eller på anden vis lært noget i processen. Dette fører, i følge forfatterne, til, at man meget hurtigt bliver en markant bedre sangskriver.

 

Relevans for anden kreativitet

Jeg forestiller mig, at legen har den beskrevne effekt, da jeg kender til følelsen af at kunne producere meget på kort tid, lige netop fordi jeg i en periode var god til ikke at dømme for tidligt i kreationsprocessen. Til mit andet album, Trip To The Sewer, lavede jeg f.eks. 10 udførlige skitser på en weekend, som senere blev rettet til.

Derfor har jeg selvfølgeligt tænkt mig at skrive om mine erfaringer med legen, når jeg finder 12 ledige timer i den nærmeste fremtid. 12 timer kan være meget at rive ud af en dag, men for mange kreative er skabelsen af nye idéer grundlaget for deres arbejde. Heldigvis har jeg ofte perioder med rigtig god tid til musikken.

Men hvad nu hvis man slet ikke er sangskriver? Er der en mulighed for at oversætte legen til et andet fag?

Selvfølgeligt kan man bruge legens principper indenfor andre kreative områder. Er man billedkunstner, kan man tegne 100 motiver på 12 timer. Er man iværksætter, kan man opfinde 20 nye koncepter. Jeg har sågar overvejet at bruge 12 timer på at skrive blogindlæg om kreativitet, så jeg har nogle gode udgangspunkter for fremtidige indlæg!

Man skal selvfølgeligt selv finde den rette målsætning. Balancen skal være, at det skal være muligt, men meget usandsynligt, at opnå målsætningen, så man bliver presset til at arbejde rigtig hurtigt. Husk: Kvantitet frem for kvalitet. Ofte får man alligevel nogle ret gode resultater ud af processen, som man ikke kunne have “tænkt” sig til.

Udover sangskrivningslegen indeholder bogen nogle gode måder at komme i gang/videre med en sang. Dem vil jeg lade dig læse selv, når du låner bogen på biblioteket.

 


 

Hvordan vil du implementere legen i dit kreative arbejde? Skriv en målsætning ned og book 12 timer i din kalender med det samme.